Ingen lasagne är den andra lik

Jag lagar ofta mat efter recept. Det är ett fåtal rätter där jag inte plockar fram något recept utan blandar fritt. En sådan rätt är lasagne. Det smakar aldrig likadant i vårt hushåll. Men eftersom vi gillar kryddstarkmat så en sak som alltid är självklart är att det är rejält kryddat. Försöker alltid hitta inspiration från andra lasagne recept för att sedan testa själv. Denna gången kommer inspirationen från Alexandra Zazzis kokbok i Kokbokshyllan. Nyhet för mig i lasagne sammanhang är fonden som jag faktiskt inte har tänkt på att tillsätta själv tidigare men definitivt kommer använda igen.

Lasagne_kokbokshyllan        kokbokshyllan

Lasagne är en sådan rätt där vi gärna gör den största formen vi har hemma för att sedan få gott om matlådor för veckan som kommer. Även fast lasagne aldrig ser likadant ut i vår familj så kommer ändå receptet för denna variant som tillagades. Håll tillgodo för nästa gång smakar den annorlunda.

lasagne

Lasagne min version

  • 600 gr köttfärs
  • 400 gr champinjoner
  • 1 gul lök
  • 3 rivna morötter modell större
  • 1 vitlök
  • 1 brk plommontomater
  • 1 dl tomatpure
  • 2 msk italiensk kalvfond
  • lasagneplattor
  • 50 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • 4 dl riven parmesan
  • ancho chili
  • salt
  • peppar

Bryn champinjonerna tillsammans med vitlöken. Bryn köttfärs och lök. Blanda i plommontomater, tomatpure, morötter, italiensk kalvfond. Krydda med ancho chili, salt och peppar. Låt puttra medans du gör béchamelsåsen. Gör såsen genom att smält smör i en kastrull. Vispa ner mjöl. Späd med mjölk samtidigt som du vispar. Låt sjuda under omrörning. Vänd sist av allt ner parmesanen och låt den smälta. Bygg ihop genom att varva lasagneplattor, köttfärssås och en gnutta béchamelsåsen. Avsluta med béchamelsåsen och riven parmesan.

Leave a Reply