Kungen av chili

En bekant meddelade på Facebook härom veckan att han höll på laga chiligryta. Både jag och maken blev genast intresserade då stark mat är något vi båda gillar. Trots att han inte följt något recept så lyckades vi få ur honom ett recept. Dock så använde han lite ingredienser som vi inte hittade i vår mataffär så vi ändrade receptet lite.  Vi chansade och använde oss av gul habanero med vetskapen om att detta kanske blir FÖR starkt. Det var väldigt starkt under tiden det tillagades men slutresultatet blev alldeles lagom starkt.

chili

Ingredienser

 • 1 gul habanero
 • 1 jalapeño
 • 1 liten gul lök
 • 4 klyftor vitlök
 • 4 stjälkar selleri
 • 500-700g högrev
 • 33cl ljust öl
 • 3-4 dl vatten (till att koka de torkade chilifrukterna)
 • 1 msk kalvfond
 • 2 msk vetemjöl
 • 2-3 msk spiskummin
 • ½ tsk ancho chili
 • 2 msk oregano
 • 1 msk råsocker
 • 0.5 tsk kakao
 • 2-3 msk rökt paprikapulver
 • salt
 • Maizena

Gör så här

Skär köttet i små kuber (ca 2×2 cm). Bryn köttet i omgångar och lägg undan. Hacka vitlök, lök, selleri, habanero och jalapeño. Fräs vitlöken i en stor gryta tills den börjar få lite färg, häll sedan i löken och sellerien, sist chilin. Lägg i köttet i grytan och strö över vetemjöl. Häll på öl så att det täcker köttet och fond. Lägg i spiskummin, oregano, paprikapulver, kakao och socker. Koka upp och låt det puttra i ett par timmar (ca 3-4). Jag kokade lite över 4 timmar så att köttet börjar falla sönder i grytan. Red med t.ex. maizena tills grytan får en bra konsistens och salta ganska ordentligt (smaka av). Servera tillsammans med tortillas, sallad, gurka, tomat, guacamole och gräddfil.

chiliklary

No comments yet.

Leave a Reply

Rimons twitter widget by Rimon Habib